En İyi SSD Önerileri – 2022

SSD’ler son zamanlarda çok sık kullanılmaya başlandılar. Bilgisayar kullanıcıları, eski HDD modellerini kullanmak yerine çeşitli sebeplerden SSD modellerine yöneliyorlar. Bilgisayar donanımlarına pek hâkim olmayan kullanıcılar, düzgüsel olarak SSD nedir diye sorguluyorlar. Bunun yanı sıra SSD’ler hakkında pek informasyon sahibi olmayan kişiler de en iyi SSD marka ve modellerini merak ediyorlar.

Hepimiz de bu yazımızda sizler için SSD nedir, ne işe yarar ve en iyi SSD marka ve modelleri nelerdir sorularına yanıt vermeye çalışacağız.

SSD Nedir?

SSD, Solid State Drive, Türkçesi katı hal sürücüsü olan veri depolamak için kullanılan bir donanımdır. Bilinmiş olduğu üzere bilgisayarların depolama kısmında genellikle HDD (durağan disk) kullanılıyordu. Fakat SSD’ler, sundukları özellikler ile artık sabit disk devrini kapatmaya başladılar diyebiliriz.

HDD, verileri üzerinde dönen diskler sayesinde depoluyor. Kısaca mantıken diskler dakikada ne kadar çok dönerse HDD’ler o denli fazla veri depoluyorlar. SSD’lerin çalışma düzeneğine bakılırsa HDD’lerin çalışma sistemi çok ilkel kalıyor.

Çünkü SSD’ler verileri üzerlerinde bulunan çiplere depoluyorlar. şu demek oluyor ki SSD’ler aslında USB belleklerin birazcık daha gelişmiş halleri diyebiliriz.

HDD ve SSD Farkları Nelerdir?

Temel olarak HDD’ler de SSD’ler de veri depolama aracı olarak kullanılıyorlar. Fakat iki veri depolama aracı içinde çok ciddi farklar mevcut. Bundan dolayı de kullanıcılar, son yıllarda HDD’ler yerine SSD’leri kullanmaya başladılar.


HDD ve SSD arasındaki farkları şu şekilde özetleyebiliriz:
  • Dayanıklılık ve Kapladıkları Alan: Bilindiği üzere HDD’ler oldukça kaba duruyorlar. Bu yüzden de bu araçların taşınması biraz zor olabiliyor. Ancak SSD’ler HDD’lere göre daha kibar ve taşınabilirdirler. Bunun dışında HDD’ler hassas depolama araçlarıdır. Bu yüzden HDD’ler ufak bir hasarda bile çalışmaz hâle gelebilirler. Ancak SSD’ler, HDD’lere göre düşme, darbe gibi durumlara daha dayanıklıdırlar.
  • Sıcaklık ve Ses: HDD’ler çalışma şekilleri gereği çok fazla ısınıp aynı zamanda biraz gürültülü çalışabiliyorlar. Fakat SSD’ler herhangi bir diske ya da harici parçaya sahip olmadıkları için oldukça sessiz çalışırlar. Bunun dışında SSD’lerde HDD’ler gibi ısınma sorunları yaşanmıyor.
  • Fiyat: SSD’lerin özellikleriyle HDD’lerden daha kullanışlı olduğundan bahsettik. Tabii ki çoğu durumda olduğu gibi veri depolama araçlarında da kalite arttıkça fiyat da artıyor. Bu yüzden de SSD’ler HDD’lere göre daha pahalı depolama araçlarıdır.
  • Hız: İki depolama aracı arasındaki en büyük farkın hız farkı olduğunu belirtebiliriz. SSD’ler HDD’lere göre daha yeni nesil teknolojilerle üretiliyorlar. Bunun dışında SSD’lerin direkt üzerlerinde bulunan çiplere verileri depoladıklarını belirtmiştik. Bu yüzden de SSD’ler HDD’lere göre daha hızlı çalışıyorlar. Özellikle işletim sistemini HDD yerine SSD’ye kuran kullanıcılar, iki depolama arasındaki hız farkını ciddi bir şekilde hissedebilir.

SSD Türleri Nelerdir?

Günümüzde birçok çeşit SSD türü mevcut. Bu türler arasında genel olarak hız ve depolama kapasitesi farkı bulunsa da asıl fark boyut kısmında oluşuyor. Çünkü bazı SSD türleri HDD boyutundayken bazı SSD’ler ise RAM boyutundadır.

SATA SSD

SATA SSD’ler için aslında ilk SSD türü diyebiliriz. Üreticiler, SATA SSD’leri üretirken mevcut depolama araçlarından yani HDD’lerden esinlendiler. Bu yüzden de SATA SSD’ler genellikle boyut olarak HDD’lere benziyorlar.

Bunun dışında SSD’ler için neredeyse RAM’e benziyorlar demiştik. Ancak SATA SSD’leri bunun istisnası olarak gösterebiliriz. Çünkü SATA SSD’ler, depolama alanını anakarta bağlayan bir kabloya sahipler. Bu noktada da modern SSD’lerden ayrılıyorlar diyebiliriz.

NVMe SSD

NVMe, geçici olmayan hafıza teknolojisi yani kalıcı bir hafızalama teknolojisidir. Günümüzde en iyi hız değerlerine ulaşan SSD türü diyebiliriz. Bu sebeple aynı zamanda en pahalı SSD türü de demek doğru olacaktır.

Genel olarak PCIe, PCIe 2, PCIe 3 ve PCIe 4 olmak üzere 4 türü vardır. Bu türler, aldıkları numaraları çıkış sıralarına göre almışlardır. Yani PCIe 4 NVMe SSD’ler, PCIe 3 NVMe SSD’lere göre daha yeni nesildir.

M.2 SSD

M.2 SSD’ler de yeni nesil teknoloji kullanılarak üretilen SSD çeşitlerindendir. Bu SSD’lerde SATA SSD’lerde olduğu gibi harici bir kabloya ihtiyaç duyulmuyor. Bunun dışında M.2 SSD’ler tüm işlemleri anakart üzerinden gerçekleştiriyor. Bu yüzden de aslında M.2 SSD’lerin en hızlı SSD’ler olduğu düşünülür. Ancak bu görüş kısmen doğru değildir.

SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

SSD seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut. Özellikle çoğu laptop kullanıcısı, SSD satın almak istediklerinde nelere dikkat etmeleri gerektiğini bilmiyorlar. Bu yüzden de aldıkları SSD’lerden tamamen verim alamıyorlar. Hatta yanlış SSD türü seçiminden dolayı SSD’yi kullanamayabiliyorlar.

Bu gibi durumlarla karşılaşmamanız için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar mevcut. Bunlar:

  • SSD Türü: Bir SSD almaya karar verdiğinizde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta SSD’nin türü olmalı. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey anakartınızın hangi SSD türünü desteklediği olacak. Örneğin SATA SSD türünden bahsetmiştik. SATA SSD’lerin SATA 2 ve SATA 3 olmak üzere iki çeşidi mevcut. Bazı anakartlar, SATA 2 girişini desteklerken bazı anakartalar ise SATA 3 girişini destekliyorlar. Bu yüzden de SSD almaya karar verdiğinizde anakartınızın desteklediği SSD türlerine hâkim olmanız gerekiyor.
  • SSD Kapasitesi: Bir diğer önemli nokta ise SSD kapasitesi oluyor. SSD’ler, mevcut piyasada biraz pahalı olabiliyorlar. Bu yüzden de donanıma gereksiz para ödememek için ihtiyacınızı karşılayacak donanımlar seçmeniz gerekiyor. Örneğin giriş seviyesindeki 120 GB kapasiteli SSD’ler 150-200 TL aralığındayken üst düzey 4 TB kapasiteli SSD’ler 8000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu yüzden ihtiyacınızı karşılayacak kapasitede bir SSD seçmeniz bütçeniz için yararlı olacaktır.
  • Okuma ve Yazma Hızları: Okuma ve yazma hızları temel olarak SSD’nin hızını temsil ediyorlar diyebiliriz. Bu yüzden de mantıken okuma ve yazma hızı arttıkça SSD’lerin ücretleri de artıyor. Bir SSD seçerken, ne kadar hızlı bir SSD’ye ihtiyacım var sorusunu kendinize sormanız gerekiyor. Çünkü ihtiyaç duymayacağınız güçteki bir SSD’ye para vermek bütçeniz için sıkıntı yaratabilir.

En İyi SSD Önerileri Listesi

Piyasada Samsung, Kingston, WD başta olmak üzere birçok donanım üreticisinin SSD modeli bulunuyor. Özellikle laptop kullanıcıları, hangi SSD modelini seçecekleri konusunda emin olamıyorlar.

Bizler de bu yazımızda sizlere referans olması adına birkaç SSD modeli önerisinde bulunacağız. SSD alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ihtiyacınızı karşılayacak bir SSD almak olacaktır. Bu yüzden de listemizde bulunan SSD modelleri sizler için düşük veya yüksek seviyeli olabilir.

Bundan dolayı listemizde yer alan modeller sadece sizlere referans olması adına seçildi. Sizler için en doğru SSD modelini kendi ihtiyaçlarınız belirleyecektir.

Sandisk SSD Plus 240GB Sata 3 SSD (SDSSDA-240G-G26)

En iyi SSD önerileri listemize Sandisk marka bir SSD ile başlıyoruz. Sandisk, SSD piyasasındaki en popüler SSD markalarının başında geliyor. Şirket, genellikle fiyat/performans odaklı SSD’ler ile kullanıcılarının karşısına çıkıyor.

Bizim listemizde yer verdiğimiz SDSSDA-240G-G26 kodlu SSD modeli de fiyat/performans görüşüyle piyasaya çıkartıldı diyebiliriz.

2.5 inç boyutundaki SSD, Sata 3 olarak üretildi. Bu yüzden de bu SSD’yi tercih edecek kişilerin, anakartlarında Sata 3 kablo girişinin olduğundan emin olmaları gerekiyor.

Okuma hızı aralığı 500 – 599 MB/s olan SSD, 250 – 449 MB/s aralığında da yazma hızı vadediyor. Bu hızlar bir SSD’ye göre az gibi durabilir. Fakat bu modelin bir giriş seviyesi SSD modeli olduğunu unutmamak gerekiyor.

Kullanıcılar, Sandisk tarafından üretilen 240 GB kapasiteli giriş seviye bu SSD modeline işletim sistemlerini kurabilirler. Bunun dışında SSD’yi işletim sistemi başka bir depolama alanına kurulmuş bilgisayarda ek depolama alanı yaratmak amacıyla kullanabilirler.

Sandisk SDSSDA-240G-G26, Türkiye’de 400 – 1000 TL fiyat aralığında satılmaktadır.


WD Blue 250 GB SATA 3.0 SSD (WDS250G2B0A)

WD (Western Digital Blue) depolama araçları üreten en eski şirketlerden birisi olarak biliniyor. Şirket, önceleri ürettiği kaliteli HDD modelleriyle bilinse de günümüzde WD tarafından üretilen SSD’ler de en az HDD’ler kadar popüler olmayı başardı.

Bizler de en iyi SSD önerileri listemizde sizler için WD Blue tarafından üretilen SATA 3 model bir SSD seçtik.

250 GB depolama alanına sahip olan SSD, WDS250G2B0A model numarasıyla biliniyor. WD Blue WDS250G2B0A, 560 MB/sn’ye kadar okuma ve 530 MB/sn’ye kadar da yazma hızına ulaşabiliyor.

Bu değerler listemizin ilk sırasında önerdiğimiz Sandisk marka SSD modelinin hız değerlerine çok yakın. Bu yüzden WD Blue tarafından üretilen SSD’nin hız değerleri de bazı kişilere çok az gelebilir.

Ancak SATA SSD modellerinin, diğer SSD modellerine göre daha yavaş olduklarını belirtmiştik. Bunun dışında listemizde yer alan iki model de giriş seviye SSD kullanıcılarına hitap ediyor. Bu yüzden aslında bu değerlerin günümüz SSD piyasasında giriş seviyesi SATA SSD’ler için fena olmadığını söyleyebiliriz.

Samsung 980 Pro 500GB NVMe M.2 SSD (MZ-V8P500BW)

Samsung, SSD piyasasında ciddi bir popülariteye sahip. Teknoloji devi, birçok alanda olduğu gibi SSD kategorisinde de çok kaliteli ürünleri, kullanıcılarıyla buluşturuyor. Şirketin SSD alanında genellikle EVO serisi biliniyor. Ancak Samsung tarafından üretilen diğer SSD modelleri de en az EVO serisi kadar kaliteli diyebiliriz.

Bu serilerden birisi de Samsung 980 Pro diyebiliriz. NVMe M.2 SSD serisi olan 980 Pro modelleri, kullanıcılarını gayet tatmin edici performanslar gösteriyorlar.

Bizler de en iyi SSD önerileri listemizde sizler için serinin MZ-V8P500BW koduna sahip modelini seçtik. Samsung, bu seride PCIe 4.0’ı kullandı. Bu yüzden de MZ-V8P500BW, performansıyla kullanıcılarını etkilemeyi başarıyor.

SSD, 500 GB depolama alanına sahip. Bunun dışında SSD, 6900 MB/sn’ye kadar okuma ve 5000 MB/sn’ye kadar da yazma hızına ulaşabiliyor. Bu değerler de kullanıcılarının yüzünü gülümsetmeyi başarıyor.


Corsair MP600 Pro 1TB NVMe PCIe M.2 SSD (CSSD-F1000GBMP600PRO)

En iyi SSD önerileri listemize Corsair tarafından üretilen MP600 Pro 1TB SSD ile devam ediyoruz. CSSD-F1000GBMP600PRO koduna sahip SSD, genel olarak orta/üst düzey SSD arayan kullanıcılara hitap ediyor diyebiliriz.

Corsair, bu SSD modelinde PCIe Gen 4 x4 teknolojisini kullandı. Yani aslında şirket, bu modelde performans odaklı bir SSD yaratmak istedi diyebiliriz. Corsair, bu amaçla SSD tasarımında dahili alüminyum ısı dağıtıcı kullandı. Bu sayede SSD, ısıdan kaynaklı performans kayıplarından en az şekilde etkileniyor.

1 TB hafızaya sahip olan SSD, 7000 MB/sn’ye kadar okuma ve 5500 MB/sn’ye kadar da yazma hızı sunuyor. Bu değerler de kullanıcılarını gayet memnun edecektir diyebiliriz.


MSI Spatium M480

En iyi SSD önerilerimizin son sırasında MSI tarafından üretilen Spatium M480 modeli yer alıyor. Oyuncular için ürettiği donanım ve bilgisayarlarla bilinen MSI, SSD modeliyle de kullanıcılarını oldukça memnun ediyor. Çünkü Spatium M480, temel olarak üst düzey SSD modeli arayan kullanıcılara hitap ediyor diyebiliriz.

Bu model, NVME m2 SSD modellerinden birisi olarak ön plana çıkıyor. Bu bağlantı tipi sayesinde MSI, ürettiği SSD modelinin güncel bilgisayarların birçoğunda çalışmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra şirket, kullandığı özelliklerden tasarım konusuna kadar her noktayı performans odaklı düşünerek tasarladı. Bu kapsamda bu modelde ısı kontrolünü daha iyi sağlamak için alüminyum bir kısım mevcut.

MSI, bahsettiğimiz gibi özellikler konusunda da oldukça dikkatli davranmaya çalıştı. Seçtiğimiz modelde 500 GB, 1 ve 2 TB depolama alanı seçenekleri mevcut. Bizler, 2 TB kapasiteye sahip olan modeli ele alacağız. Sahip olduğu alan ile kullanıcılarını etkilemeyi başaran SSD, performansıyla da kendine hayran bırakıyor.

Çünkü bu modelde 7000 MB/sn’ye kadar okuma ve 6800 MB/sn’ye kadar da yazma hızı desteği mevcut. Böylece kullanıcılar, oyunlardan gündelik işlere kadar birçok noktada depolama kısmında yüksek bir performans almış oluyorlar.


Sizler için hazırladığımız en iyi SSD önerileri listesi burada sona eriyor. Listemizde yer verdiğimiz SSD modellerinin sizlere referans olması amacıyla seçildiğini tekrar hatırlatmakta fayda var. Bir SSD almaya karar verdiğinizde sizin için en uygun SSD modelini, sizin ihtiyaçlarınız belirleyecektir.

Via

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.