Node Js Projesi Nasıl Kurulur ?
Node.js, açık kaynaklı, genelde sunucu tarafında çalışan ve ağ bağlantılı uygulamalar için geliştirilmiş bir çalıştırma ortamıdır. Node.js uygulamaları genelde istemci tarafı betik dili olan JavaScript kullanılarak geliştirilir.
Node js ile ilgili projeleri github adresinden klonlayacağız ve nasıl kullanacağımızdan bahsediyor olacağız. Öncellik node js 16.16 LTS versiyonunu ilgili adresten kuruyoruz. Bu aşamalar, temel seviyede her Windows kullanıcısının yapabileceğini öngörüyoruz.
Proje kurulumundan sonra Windows + R tuş kombinasyonlarıyla çalıştır penceresini açalım. Ardından cmd yazalım ve çalıştıralım.
node --version
v16 sürümünü kullandığımızı anladık ve artık çalışıyor.
Hedef github projesindeki react ile geliştirilmiş olacak film yer imleci projesini dahil edeceğiz.
React kullanıcı arayüzü oluşturmaya yarayan açık kaynak kodlu bir javascript kütüphanesidir. Facebook önderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirilmekte olan React, Model-View-Controller prensibine uygun olarak oluşturulmuştur.
Senaryolar
Projeyi indirme işlemi için 2 farklı yol vardır.
1. Senaryo
Download ZIP ile projeyi indiriyoruz.
2. Senaryo
Bu senaryoda windows command yetersiz kalacaktır. SSH ile projeyi dahil etmek için https://git-scm.com/ adresinden BASH terminali kuralım.
git clone git@github.com:byrktrgrkm/react-redux-moviedb.git proje-adi
komutuyla proje-adi klasörü içerisinde projemizi indirdik.
İlk Kurulum
Bu bir node projesi olduğu için bağımlılıkları yüklememiz gerekir.
npm install
Bu işlem biraz uzun sürebilir. package.json dosyasındaki “dependencies“/ ihtiyaç duyduğu bileşenleri projeye dahil eder.
.env.test dosyasını .env ile değiştir.
REACT_APP_API_SERVER=https://api.themoviedb.org/3/
REACT_APP_API_KEY=<SENİN ANAHTARIN BURAYA GELECEK>
themoviedb adresinde aldığımız anahtarı <SENİN ANAHTARIN BURAYA GELECEK> bunun yerine yazdık.
1. Projeyi lokalde ayağa kaldırmak
npm start
localhost:3000 portunda bağlantı sağladı geliştirmeler buradan devam edecek.
2. Projeyi Build almak
Projenin react framework’ü ile yazıldığını biliyoruz. Bunun html+css+js projesine dönüştürmek için React geliştiricileri tarafından tasarlanmış olan build metodu kullanacağız.
npm run build
Çıktıları public klasörüne oluşturcaktır. Bu dosyaları istediğimiz gibi yayına alabiliriz.
Özet
Projeyi github adresinden bilgisayarımıza kurduk, proje içerine gerekli bağımlıkları npm install komutu yardımıyla projemize dahil ettik ve düzenlenmesi gereken dosyaları elden geçirdik . Projemizi ayağa kaldırmak için npm start komutunu kullandık, html+css+js çıktısı üretmek için react’ın bize sağlamış olduğu build metodunu kullandık. Hazırlamış olduğumuz senaryo örnek teşkil etmektedir, senaryo genellikle yukarıda belirttiğimiz gibi işlemektedir.
Fikir ve projelerinizi suggestion@masterdark.net adresinden bizlerle paylaşabilirsiniz.