Vue JS Nedir?

Gelişmekte olan web teknolojisiyle birlikte dünyada popülerliği ve kullanım oranı hızla artan javascript kütüphanesi olan Vue.js hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazımızda sizlerle paylaştık.
 

VUE.js interaktif kullanıcı arayüzleri oluşturmak ve aynı zamanda tek sayfa web uygulamaları geliştirmek için kullanılan açık kaynak Javascript kütüphanesidir.

JavaScript kütüphaleri kolay şekilde modern uygulamalar yapmamız için yardımcı olurlar. Modern JavaScript uygulamaları genellikle web tabanlı çalışırlar ancak günümüzde hem masaüstü hemde mobil uygulamalarda da kütüphaneler yaygın şekilde kullanılmaktadır.

En popüler JS kütüphanelerinden birisi Mootools ve jQuery’dir. Sağladıkları kullanışlı API’ları ile tarayıcılarla uyum içerisinde çalışıp çok başarılı sonuçlar elde edilmesine katkı sağlamışlardır. Bu kütüphanelerin kullanımından sonra ikinci dalgada Angular,React ve Vue kütüphaneleri popülerlik kazanmıştır. Daha güncel olan bu teknolojiler yazılım geliştiriciler tarafından ciddi şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

Vue.js, ES5 uyumlu tüm tarayıcıları destekler (IE8 ve altı desteklenmez).

Vue JS Popülerlik Ölçütü

2014 yılında Açık kaynak olarak Çinli Evan You tarafından geliştirmeye başlanan vue js kütüphanesi, kısa sürede hızlı ve performanslı uygulamalar geliştirmek isteyen geliştiricilerin desteğini kazandı. Günümüz 2021 yılında 180 binden fazla yıldıza sahip.

Haftalık 2,5 milyon kez indirildiği bilinmektedir. Buda teknolojinin ne kadar popüler olduğunun göstergesidir.

Geliştiriciler Neden Vue Kullanıyor ?

Akla ilk gelen VUE.Js‘nin geliştiricinin ihtiyaçlarına göre adapte olabilmesidir. Diğer frameworkler tüm fonksiyonlar ile indirlip kullanılmak zorunda iken VUE sadece basit bir Script etiketi ile başlar. Ve ihtiyacınıza göre genişler.

VUE’yi mevcut bir projeye kolaylıkla entegre edebildiği gibi komple front-end projesi olarak da kullanabilirsiniz. VUE core kütüphanesi oldukça küçük boyutlarda sahiptir. Bu kütüphane sadece view kısmına odaklanır. 

Eğer http request, state management, routing vs. işlemler yapmak istiyorsanız vue.js pluginlerini kullanmanız gerekmektedir buna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://github.com/vuejs/awesome-vue#libraries–plugins

VUE’nin Özellikleri Nelerdir?

  • Kolay ve hızlı adaptasyon
  • Çok yönlü ve sürdürülebilir olması
  • Chrome developer eklentisi
  • Test edilebilir olması
  • Mevcut kütüphaneye entegre edilebilme
  • Kendi Componentlerinizi oluşturabilme
  • İhtiyaç duyulan özellikler pluginler ile eklenebilmesi
  • Virtual DOM sayesinde yüksek performans
  • Ekosistem çok geniş, takipçi ve destekleyenlerde her geçen gün artıyor.

Virtual DOM Yapısı Nedir?

Öncelikle DOM’dan bahsedelim. DOM (Document Object Model); HTML, XML gibi belgelerin programlama dilleri ve script dilleriyle iletişim kurabilmesi için geliştirilmiş arabirimdir. Programlama dillerinde sıkça karşımıza çıkan Object Oriented yaklaşımı bu yapıya benzer. Object Oriented’da kullandığımız nesneler ve sınıflar, DOM yapısında bir HTML sayfası içerisinde bulunanetiketleri (tag) kapsar.

Virtual DOM, real (gerçek) DOM’un bellekteki kopyasıdır. Bellekte aynı anda hem real DOM hem de Virtual DOM bulunur. Vue her component’in state değişikliğinde real DOM’u render etmek yerine, Virtual DOM’a yansıtır. Bu sayede performans artışı sağlar.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.