WEB 3.0 Nedir ?

Web 3.0 (Web3), web teknolojilerinin evriminin üçüncü neslidir. World Wide Web(www) olarak da bilinen web, internetin nasıl kullanıldığı, web sitesi ve uygulama hizmetleri sağlayan temel katmandır.

Web 3.0 hala gelişme sürecinde ve tanımlanıyor ve bu nedenle standart, evrensel olarak kabul edilen bir tanım yok. Açık olan şey, Web 3.0’ın merkezi olmayan uygulamalara güçlü bir vurgu yapacağı ve blok zinciri tabanlı teknolojileri kapsamlı bir şekilde kullanacağıdır. Web 3.0, daha akıllı uygulamaları güçlendirmeye yardımcı olmak için makine öğrenimi ve yapay zekadan (AI) da yararlanacaktır.

Web 3.0’ın ortaya çıkmakta olan tanımının bir parçası olan bir başka yön, anlamsal bir ağ kavramıdır. Semantik teknolojinin web’e entegrasyonunu savunanlar arasında web’in yaratıcısı Tim Berners-Lee de var.

Orijinal web olan Web 1.0’dan Web 2.0’a geçen 10 yıldan fazla sürdü ve Web 3.0 ile web’i tam olarak uygulamak ve yeniden şekillendirmek daha uzun değilse de aynı kadar uzun sürmesi bekleniyor.

Değişim eğilimi, insanların web sitelerini okuduğu ancak onlarla nadiren etkileşime girdiği statik bir bilgi sağlayıcı olan Web 1.0’dan, kullanıcılar arasında işbirliğini sağlayan etkileşimli ve sosyal bir web olan Web 2.0’a kadar izlenirse, Web 3.0’ın her ikisini de değiştireceği varsayılabilir. web siteleri nasıl yapılır ve insanlar onlarla nasıl etkileşime girer.

WEB 3.0 Nasıl Çalışır ?

Web 1.0 ve Web 2.0 teknolojileri ile, Köprü Metni Biçimlendirme Dili (HTML), web sayfalarının düzenini ve dağıtımını tanımlar. HTML, Web 3.0 ile temel bir katman olmaya devam edecek, ancak veri kaynaklarına nasıl bağlandığı ve bu veri kaynaklarının nerede bulunduğu, web’in önceki nesillerinden biraz farklı olabilir.

Web 2.0 çağındaki pek çok web sitesi ve neredeyse tüm uygulamalar, veri sağlamak ve işlevsellik sağlamaya yardımcı olmak için bir tür merkezi veritabanına güvenir. Web 3.0 ile, merkezi bir veritabanı yerine, uygulamalar ve hizmetler merkezi olmayan bir blok zinciri kullanır. Blockchain ile temel fikir, keyfi bir merkezi otoritenin olmadığı, bunun yerine dağıtılmış bir konsensüs olduğudur.

Blok zinciri ve Web 3.0 topluluğu içinde ortaya çıkan bir yönetim ideali, merkezi olmayan özerk bir organizasyon (DAO) kavramıdır. Bir DAO ile bir platformun operasyonlarını yöneten merkezi bir otoriteye sahip olmak yerine, Web 3.0 teknolojileri ve toplulukları, merkezi olmayan bir yaklaşım girişiminde bir tür öz-yönetim sağlar.

Web 3.0 ayrıca, itibari para biriminden çok, temelde kripto para birimiyle çalışır. Finansman ve merkezi olmayan bir ödeme şekliyle mal ve hizmetler için ödeme yapma yeteneği, tümü blok zinciri teknolojisi üzerine inşa edilmiş ve etkinleştirilen kripto para birimlerinin kullanımıyla Web 3.0’da etkinleştirilir.

Hem Web 1.0 hem de Web 2.0, öncelikle IPv4 adresleme alanıyla oluşturulmuştur. Web’in on yıllar boyunca muazzam büyümesinin bir işlevi olarak, Web 3.0’da IPv6’nın sağladığı daha fazla internet adresine ihtiyaç vardır.

Temel Web 3.0 özellikleri

Web 3.0, yapay zeka, anlamsal web ve her yerde bulunan özellikler göz önünde bulundurularak oluşturulabilir. AI kullanmanın ardındaki fikir, son kullanıcılara daha hızlı ve daha alakalı veriler sağlama hedefinden gelir. AI kullanan bir web sitesi, belirli bir kullanıcının uygun bulacağını düşündüğü verileri filtreleyebilmeli ve sağlayabilmelidir. Arama motoru olarak sosyal yer imi, sonuçlar kullanıcılar tarafından oylanan web siteleri olduğundan, Google’dan daha iyi sonuçlar sağlayabilir. Bununla birlikte, bu sonuçlar insanlar tarafından da manipüle edilebilir. AI, meşru sonuçları tahrif edilmiş olanlardan ayırmak için kullanılabilir, bu nedenle sosyal yer imi ve sosyal medyaya benzer sonuçlar üretir, ancak kötü geri bildirim olmadan.

Yapay olarak akıllı bir web, bir cihaza yerleşik bir özellik olarak veya üçüncü taraf uygulamalar aracılığıyla bugün ortaya çıkan bir unsur olan sanal asistanları da tanıtacaktır.

Anlamsal ağın arkasındaki fikir, bilgiyi bir sisteme belirli verilerin ne anlama geldiğini öğretmeye yardımcı olacak şekilde kategorize etmek ve depolamaktır. Başka bir deyişle, bir web sitesi, arama sorgularına eklenen kelimeleri bir insanın yaptığı gibi anlayabilmeli ve daha iyi içerik oluşturmasını ve paylaşmasını sağlamalıdır. Bu sistem ayrıca AI kullanacak; Semantik ağ bir bilgisayara verilerin ne anlama geldiğini öğretecek ve ardından AI bilgiyi alacak ve kullanacak.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere, üçüncü nesil web’in muhtemelen ne hakkında olacağını tanımlamaya yardımcı olan birkaç önemli Web 3.0 özelliği vardır:

  • Merkezi olmayan. Yönetişim ve uygulamaların büyük ölçüde merkezileştirildiği web’in ilk iki neslinin aksine, Web 3.0 merkezi olmayacak. Uygulamalar ve hizmetler, merkezi bir otoritenin olmadığı yerlerde dağıtık bir yaklaşımla etkinleştirilecektir.
  • Blockchain tabanlı. Blockchain, merkezi olmayan uygulamaların ve hizmetlerin oluşturulmasına olanak sağlayan bir araçtır. Blok zinciri ile, hizmetler arasında veri ve bağlantı, merkezi veritabanı altyapısından farklı bir yaklaşımla dağıtılır. Blockchain ayrıca, merkezi olmayan bir dünyada doğrulanabilir özgünlük sağlamaya yardımcı olan değişmez bir işlem ve etkinlik defterini etkinleştirebilir.
  • Kripto para birimi etkin. Kripto para birimi kullanımı, Web 3.0 hizmetlerinin önemli bir özelliğidir ve büyük ölçüde itibari para biriminin yerini alır.
  • Bağımsız ve yapay zeka. Genel olarak daha fazla otomasyon, Web 3.0’ın kritik bir özelliğidir ve bu otomasyon büyük ölçüde AI tarafından desteklenecektir.

Web 3.0 ile Web 2.0 Karşılaştırması

Web 3.0, web’in önceki iki neslinin halefidir.

Web 3.0 vs Web 2.0

Bazen Web 1.0 olarak anılan web’in ilk nesli 1989’da Tim Berners-Lee tarafından icat edildi ve tanımlandı. Web 1.0, statik web siteleri arasında temel erişim ve bağlantı ile ilgiliydi. Web’in ilk nesli, Tim O’Reilly’nin Web 2.0 teriminin ortaya çıkmasına yardım ettiği yaklaşık 2004 yılına kadar sürdü.

Web 2.0, son kullanıcılar için kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği kullanan web siteleri ve uygulamaları ifade eder. Web 2.0, günümüzde birçok web sitesinde kullanılmaktadır ve esas olarak kullanıcı etkileşimi ve işbirliğine odaklanmaktadır. Web 2.0 ayrıca daha evrensel ağ bağlantısı ve iletişim kanalları sağlamaya odaklanır.

Web 2.0 ve 3.0 arasındaki fark, Web 3.0’ın yalnızca diğer son kullanıcıların sağladığı içerik yerine her kullanıcı için alakalı içerik sağlamak için makine öğrenimi ve yapay zeka gibi teknolojilerin kullanımına daha fazla odaklanmasıdır. Web 2.0 esasen kullanıcıların site içeriğine katkıda bulunmasına ve bazen de işbirliği yapmasına olanak tanırken, Web 3.0 büyük olasılıkla bu işleri anlamsal web ve yapay zeka teknolojilerine devredecektir. Web 3.0 ayrıca, Web 2.0’ın merkezileşmesine belirgin bir karşıtlık olan, merkezi olmayan hizmetlere ve yetkiye güçlü bir şekilde odaklanır.

Web 1.0Web 2.0Web 3.0
Created in 1989 by Tim Berners-LeeTerm coined by Tim O’Reilly in 2004Modern usage with blockchain defined by Gavin Wood, co-founder of Etherium, in 2014
Static website contentDynamic content and user inputSemantic content that can benefit from AI
Information deliverySocial networksMetaverse Worlds
Centralized infrastructureCloud utility infrastructure that is still largely centralizedDecentralized, edge computing and peer-to-peer
Relational database-driven content and application deliveryBlockchain-based distributed services

Web .3.0 Uygulamaları


Temelinde blok zinciri bulunan Web 3.0, aşağıdakiler de dahil olmak üzere artan sayıda farklı türde yeni uygulama ve hizmetin var olmasını sağlar:

NFT. Nonfungible tokens (NFTs) kriptografik bir karma ile bir blok zincirinde depolanan belirteçlerdir ve belirteç birimini benzersiz kılar.
DeFi. Decentralized finance (DeFi) geleneksel bir merkezi bankacılık altyapısının sınırlarının dışında, finansal hizmetleri etkinleştirmek için temel olarak merkezi olmayan blok zincirinin kullanıldığı Web 3.0 için ortaya çıkan bir kullanım durumudur.
Cryptocurrency. Cryptocurrencies Bitcoin gibi, fiat para biriminin tarihi dünyasından ayrı olmayı amaçlayan yeni bir para dünyası yaratan Web 3.0 uygulamalarıdır.
dApp. Decentralized applications (dApps) Değişmez bir deftere kaydedilen programatik bir yaklaşımla hizmet sunumunu sağlamak için blok zincirinin üzerine inşa edilen ve akıllı sözleşmelerden yararlanan uygulamalardır.
Cross-chain bridges Web 3.0 dünyasında birden fazla blok zinciri vardır ve bunlar arasında bir dereceye kadar birlikte çalışabilirlik sağlamak, zincirler arası köprülerin alanıdır.
DAOs. DAO’lar, merkezi olmayan bir yaklaşımda bazı yapı ve yönetişim sağlayarak, Web 3.0 hizmetleri için düzenleyici varlıklar olma potansiyeline sahiptir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.